24-04-09

Auteursrecht naar 70 jaar

Het Europese Parlement heeft beslist om het auteursrecht van 50 naar 70 jaar te brengen. Dat betekent meteen ook het einde van de goedkope releases die te vinden zijn in de meeste vestigingen van Mediamarkt en Saturn (ondermeer Een 18-track Elvis CD uit de fifties aan één Euro). 

Een stukje van het verschenen persbericht:

De Vlaamse bibliotheken, archieven en documentatiecentra betreuren ten zeerste de beslissing van het Europees Parlement om het auteursrecht op geluidsopnamen te verlengen van 50 tot 70 jaar. Deze beslissing hypothekeert erfgoed- en digitaliseringsprojecten en belemmert artistiek hergebruik. Bovenal zal de gewone artiest weinig voordeel halen uit deze verlenging. Vooral supersterren en grote platenmaatschappijen winnen erbij.
Voordeel voor de groten:  op donderdag 23 april stemde het Europees Parlement voor een voorstel van de Europese Commissie om de beschermingstermijn op geluidsopnamen voor producenten en uitvoerende kunstenaars te verlengen. De commissie stelde voor om de termijn te verhogen van de huidige 50 jaar tot 95 jaar na de opname. Het parlement heeft de uitbreiding echter beperkt tot 70 jaar, de termijn die ook geldt voor onder meer letterkundige werken. Dit wil zeggen dat vanaf nu artiesten en platenmaatschappijen in 2009 nog altijd een vergoeding kunnen ontvangen voor het gebruik van opnames die ze in 1939 maakten. Volgens Europees commissaris McCreevy zullen vooral artiesten profiteren die in de jaren 1960 opnamen maakten (zonder de uitbreiding tot 70 jaar dreigden die binnenkort die inkomsten te verliezen).

In de praktijk zullen vooral de grote platenmaatschappijen hier inkomsten uit halen, en de supersterren, zoals The Beatles of Elvis Presley, die na 50 jaar nog altijd populair zijn. Alle anderen kunnen misschien nog kleine bedragen innen die, naarmate de tijd vordert, over steeds meer erfgenamen verdeeld moeten worden. ‘Misschien', want vaak betalen de producenten een eenmalige afkoopsom en ontvangt de artiest nadien niets meer.

Breed front tegen uitbreiding auteursrecht: opnames die commercieel niet meer interessant zijn, zullen voor decennia in de kluizen en archieven van de muziekindustrie verdwijnen. Misschien worden ze nog aangeboden via een gespecialiseerde online winkel, maar ze blijven in elk geval bijna een eeuw lang uit het publieke domein. Een artiest die zich erdoor laat inspireren en een ‘remix' maakt, een bibliotheek of archief die oude opnames wil digitaliseren en gebruiken in een erfgoedproject: ze kunnen het alleen met toestemming van de rechthebbenden. Producenten kunnen fusioneren, overgenomen worden of failliet gaan. Wie speelde er mee in de band? Worden de artiesten vertegenwoordigd door een auteursvereniging? Leven ze nog? Zo niet, wie zijn hun erfgenamen? Wie dit muzikale erfgoed nog wil gebruiken, wacht een lange en moeizame zoektocht.

Besluit: de bibliotheek- en archiefsector erkent het nut van het auteursrecht, dat in eerste instantie bedoeld is om de creativiteit te stimuleren. Uitbreiding van de beschermingstermijn voor geluidsopnamen heeft echter als belangrijkste effect dat platenmaatschappijen hun lucratieve handel in de creaties van enkele supersterren langer kunnen behouden. Deze verlenging zou wel eens de doos van Pandora kunnen openen. We kunnen nu verwachten dat spoedig een ‘harmonisering' volgt. Er wordt nu al een uitbreiding gevraagd voor de bescherming van audiovisuele werken. De Europese commissaris voor economie gaat in op de verzuchtingen van enkele grote internationale mediabedrijven, ten koste van een dynamisch cultuurbeleid van de Europese Unie. 

Wanneer deze regeling ook daadwerkelijk van kracht gaat is nog niet beslist. 

Het dossier wordt nu bekeken door de regeringen van de Europese lidstaten. Minister van Economie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) kant zich tegen het voorstel.

08:24 Gepost door The United Elvis Presley Society in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.